Wim Lefebvre

27 juli 1978

Leuven

 

Als geboren en getogen Leuvenaar ben ik mogelijk lichtjes bevooroordeeld, maar wat een geweldige thuisstad heb ik toch! En weet je wat het mooiste is aan die stad? Dat je vanuit het oude centrum in een oogwenk de vrije natuur in bent. En ook belangrijk: dat je vanuit die vrije natuur even snel terug op de Oude Markt zit. Geen excuses dus om de regio niet te verkennen. Want het Dijleland is een prachtige streek. Heuvelachtige bossen in het zuiden, open riviervlaktes in het noorden en een natuur die je niet zou verwachten pal in het centrum van het land.

 

Je hoeft geen historicus te zijn om dat te beseffen, ook al ben ik dat toevallig wel. Huh, een historicus als natuurgids? Dat kan dus gewoon. Het hoeft zelfs niet te verbazen, want natuur en geschiedenis vormen een geweldig huwelijk. Onze geschiedenis heeft de streek gevormd tot wat ze vandaag is. En die streek vertelt eindeloze verhalen over haar geschiedenis.

 

Verhalen die zo fascinerend zijn dat ik lang geleden begon met de regio te ontdekken en daar nooit meer mee ophield. Als natuurgids en vrijwilliger bij de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud wil ik niet alleen laten zien hoe verdomd mooi het hier kan zijn, maar ook waar al die schoonheid vandaan komt. En hoe snel we ze weer kwijt kunnen geraken als we er niet zuinig op zijn.

 

Mooie verhalen vertellen over mooie streken, dat is wat ik het liefste doe. En intussen blijven leren, want er valt zoveel te ontdekken dat ik me elke dag een beetje dommer voel. En dat voelt goed!